torsdag 12. januar 2012

Jean-Jaques Rousseau




Jean ble født i Geneva i Sveits. Dette var i år 1712, og han ble født inn i en verden der han måtte klare seg selv. Moren døde veldig kort etter han ble født, og faren forlot han når han var 10 år. Han ble da oppdratt av tanten sin, men han bestemte seg for å reise derfra når han ble 16. Han vandret fra sted til sted, til han tilslutt slo seg ned i Paris i 1742, da 30 år gammel.

Filosofien hans kan vi høre igjen flere plasser idag, så jeg vil si at han er aktuell.
Det er mange som siterer Jean-Jaques, og det er sitater som dette:

"Dersom man bare hadde lyttet til Guds tale i menneskets hjerte, ville det aldri vært mer enn én religion på jorden."

"Lykke: en stor bankkonto, en flink kokk og en god fordøyelse."

Han prøvde å få litt av det følsomme og lidenskapelige inn i den filosofiske tenkningen. Dette synes han nettopp det var for lite av fra før. Han hadde alle mulige jobber, som diplomat, musiker, skribent, komponist, og sekretær. Han fikk fem barn, alle ble plassert på barnehjem. Man kan si han hadde et ganske så komplisert forhold til kvinner.

Han er mest kjent som skribent, skrev bøker om hva han tenkte, og hva han mente om samtiden, og om utviklingen. Han skrev flere filosofiske bøker som i 1750: Discours sur les Sciences et les Arts (Avhandling om vitenskapene og kunstene), i 1755: Discours sur l'Origine et les Fondements de l'Inégalité (Om ulikhetene mellom menneskene, i 1762: Du Contrat Social (Samfunnspakten) 1762: Émile. Emilè Ble etterhvert brent, og han ble ettersøkt av Parisisk politi.

Han var oppvokst under opplysningstiden, så dette satte litt preg på skrivingen hans. Men han var en forløper for romantikken, og dette lyste gjennom i bøkene hans. Det som minnes ved opplysningstiden med han er at han deler samme menneskesynet. Måten han såg på det onde, skilte han ut fra opplysningstiden. Han såg på det onde som en del av det nye samfunnet, og et resultat av samfunnsutviklingen.

Han ble kjent i flere land for sin filosofiske tenkning, og i Skotland ble "Om ulikheten mellom menneskene" veldig kjent. En filosof skrev en bok, som var som et svar til Jean- Jeaques. Han het Adam Smith og skrev "theory of moral sentiments".
Verkene til Rousseau ble også kalt opplysningstidens viktigste bidrag til antropologien.

- Marit Ulvenes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar