onsdag 18. januar 2012

Et dukkehjem




Et dukkehjem er kjent litterært stoff, av Henrik Ibsen. Det er ført som bok, og filmatisert.

"Et dukkehjem" tar for seg relevante problem som kvinner hadde før i tiden. Det at hun var undertrykket av mannen sin, og hadde en "rolle" som gjor at hun følte seg bare som en dukke i hjemmet, hadde ikke vært lov den dag i dag. Hun følte at faren, og mannen hennes behandlet henne likt, dette ble hun lei av.Hun følte de bare syntes det var gøy å være med henne, og at de ikke elsket henne. Akkuratt som det var før var det ingen respekt for henne som kvinne, og hun ble behandlet som et barn med helt barnslige tanker.
Jeg tror ikke hun elsket mannen sin, men lærte seg å leve med han. Det samme gjorde han, bare han var glad for å ha henne.

Siden kvinnerettighetsproblemer er et kjent problem i hele verden, så tror jeg det er derfor dette teaterstykket er mest spilt. Respekt, og tillit er en stor del av dette teaterstykket og dette engasjerer hele verden. Men jeg tror ikke det oppfattes likt i hele verden.
Vi har alle ulike meninger, men jeg tror at de fleste vil si seg enig i at kvinner skal ha like mye rettigheter som menn. Men noen, som i religionen Islam, har ikke innført slike rettigheter til kvinner, som stemmerett og frihet.

"Et dukkehjem" er idag en påminnelse til oss, om hvor langt nede på rangstigen kvinner var før. Vi burde være stolt over hvor langt vi har kommet. Vi ser at kvinner er i stillinger som ledere, og har stilt i presidentvalg. Dette var jo helt usansynlig før i tiden. Menneskeverd betyr noe helt spesielt idag, at vi alle er like mye verdt uansett hudfarge, kjønn eller legning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar